Workshops

Workshops

Slijpstof verzorgt workshops op het gebied van creative problem solving, design thinking en duurzaamheid. Naast maatwerk, hebben we ook onderstaande workshops in ons aanbod. Alle workshops kunnen zowel fysiek als online plaatsvinden. Door onze ruime ervaring met online workshops kunnen we garanderen dat deze óók online vol energie en inhoud zitten.

Ludo de Goeje en Alex Klootwijk

Creative Problem Solving

Creatieve methodes voor je werk

Ervaar in deze energieke workshop hoe creatieve methodes je werk leuker én effectiever kunnen maken. 

Hackathon duurzaamheid

Ecodesign

Duurzame innoveren met het ecodesign framework

Ecodesign is een ontwerptool die jou helpt om de negatieve impact van je product, service of organisatie te verminderen.

Sustainable Development Goals

Van SDG’s naar actie

Na deze workshop heb je nieuwe inspiratie en handvatten om de SDGs in je werk toe te passen. 

Creative Problem Solving

Als ingenieurs gespecialiseerd in creativiteit zien we dat problemen steeds complexer worden. Denk aan vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, techniek of circulariteit. In deze complexe situaties helpt creativiteit om met innovatieve oplossingen te komen.

Speciaal hiervoor hebben we een workshop gericht op professionals die hen helpt om creativiteit in te zetten om problemen op te lossen: creative problem solving. De verschillende fases ‘problem finding’, ‘idea finding’ en ‘solution finding’ komen aan bod.

Tijdens de workshop behandelen we theorie over creative problem solving, maar gaan we vooral ook zelf aan de slag. Aan het einde van de workshop heb je geleerd hoe creative problem solving jou kan helpen in je eigen projecten en heb je genoeg inspiratie om er zelf mee verder te gaan.

Duur: 2 dagdelen

Ecodesign

We gebruiken leggen te veel druk op de planeet waar wij wonen. We gebruiken te veel grondstoffen, stoten te veel broeikasgassen uit en zorgen voor te veel vervuiling. Het is tijd dat we onze producten en diensten anders gaan ontwerpen. Daarom hebben wij een workshop Ecodesign.

Ecodesign is een ontwerpmethode die jou helpt om de negatieve impact van je ontwerp te verminderen. Als eerste stap gaan we het probleem gestructureerd analyseren. Waar vindt op dit moment veel impact plaats en wat zijn dus verbeterkansen? Daarna gaan we door naar de creatieve fase waarin we verschillende oplossingen genereren. Deze oplossingen zullen we samen met jou op het Ecodesign wiel plotten om zo de huidige en de toekomstige situatie op een kwantitatieve manier met elkaar te vergelijken.

Duur: 2 dagdelen

Hackathon duurzaamheid

Sustainable Development Goals: van doelen naar impact

De duurzame ontwikkeldoelstellingen ofwel de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties zijn 17 doelen om van de wereld een beter plek te maken. De doelen zijn geformuleerd op wereldniveau en helpen om de verschillende aspecten van duurzaamheid in samenhang te zien en aan te pakken.

In deze workshop zetten we creatieve methodes in om de SDGs toepasbaar te maken voor jouw organisatie. Want veel mensen denken nog dat de SDGs heel abstract zijn of niet toepasbaar zijn voor hun organisatie. Maar om de doelen te bereiken moet iedereen een bijdrage leveren. En wist jij dat achter elk doel weer subdoelen met bijbehorende criteria zitten? En wist je dat die jou kunnen helpen met het verduurzamen van je organisatie én de wereld?

Deze workshop is niet alleen een kans om op een nieuwe manier naar duurzaamheid te kijken, maar is ook een startpunt voor het verankeren van duurzaamheid in de organisatie. Want waar duurzaam doen nu nog vrijblijvend is, zal aanstaande wetgeving om meer verantwoording vragen over duurzaamheid in de breedste zin (social, ecologisch en economisch).

Duur: 1 dagdeel

Wil je de SDGs beter verankeren in de organisatie? Bekijk dan vooral Het Impactplein. 

Sustainable Development Goals

Deze circulaire SDG-blokken zijn ook te koop en te huur! Klik hier voor meer informatie. 

Traineeworkshops

Wij vinden het belangrijk om onze kennis met trainees te delen, zodat ze impact kunnen maken in hun projecten en ook met plezier kunnen leren. Daarom bieden we onze workshops ook aan traineegroepen aan voor een gereduceerde prijs. Informeer naar de mogelijkheden.

Duur: 1 dagdeel