Provinciemarkt

De Provinciemarkt

Het totale inkoopvolume van alle Nederlandse overheden bij elkaar bedroeg in 2019 85 miljard euro (RIVM, 2021). Met 15% van de Nederlandse inkoop zijn de Nederlandse overheden verantwoordelijk voor 18% van de klimaatvoetafdruk, 9% van het landgebruik en 23% van het grondstoffengebruik (Metabolic, 2021). Door dit inkoopvolume duurzamer in te zetten, kunnen we positieve impact maken.

De Provinciemarkt is een ontmoetingsplek voor in het provinciehuis. Er worden creatieve sessies georganiseerd met duurzaam inkopen als thema. Dit doen we door de Sustainable Development Goals (SDG’s)  van de Verenigde Naties te koppelen aan inkopen. Hoe kun je deze doelstellingen gebruiken om meer impact te maken?

Met een creatieve en open blik gaan we gezamenlijk op zoek naar de invloed die de werknemers zelf hebben op duurzaamheid binnen de provincie. Ons motto: niet denken maar doen. De sessies zijn erop bedacht om niet alleen te praten maar ook tot echt  nieuwe ideeën en inzichten te komen door te doen en uit te proberen.

Ontwikkeld in samenwerking met

Provincie Overijssel

17 duurzame ontwikkeldoelstellingen

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 doelstellingen opgesteld door de Verenigde Naties. De provincies hebben een verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het behalen van deze doelen. Dit doen ze onder andere door gemeenten, bewoners en ondernemers te helpen om bij te dragen aan duurzaamheid, gelijkheid en klimaat, bijvoorbeeld door verbindingen te leggen, subsidies beschikbaar te stellen en regie en verantwoordelijkheid nemen. Deze doelstellingen gebruiken we om de complexe samenhang tussen de verschillende aspecten van duurzaamheid te laten zien.

Hergebruikte materialen

De Provinciemarkt is opgebouwd met de 17 verschillende SDGs in de vorm van modulaire zitblokken.

De zitblokken zijn gemaakt van afgedankte bouwborden. Door principes voor duurzaam ontwerpen toe te passen hebben we de impact geminimaliseerd. De letters zijn gefreesd zodat we geen enkel nieuwe materiaal zouden toevoegen. 

Door een slimme constructie is er geen materiaal of lijm nodig om de blokken in elkaar te zetten. Hierdoor kunnen de blokken na gebruik weer volledige uit elkaar gehaald worden om ergens anders ingezet te worden. 

Slijpstof

Uitvinders voor een duurzame wereld. Slijpstof zet ontwerpmethodes in om de wereld duurzamer te maken. We zijn uitvinders van ideeën, tools en workshops die anderen helpen positieve impact te maken. Hierbij is ons motto: denken door te doen. Door te doen en te maken ontstaan betere ideeën, verrassende inzichten en heldere resultaten. 

De mannen van Slijpstof zijn creatieve ingenieurs met expertise op het gebied van duurzaamheid, design thinking en prototyping.

Ludo de Goeje

Alex Klootwijk