Projecten – Koelkastproject

Zuinige koelkasten voor iedereen

Met steun van Gideon Transition Tribes
Milieuvriendelijk leven is zo lang mogelijk met je spullen doen, toch? Nou, niet als we het over koelkasten hebben. Koelkasten zijn één van de weinige producten waarbij het milieuvriendelijker is om een nieuw product te kopen dan het oude langer te gebruiken. 

En er zijn nogal wat oude koelkasten in Nederland. Van de 10 miljoen koelkasten in Nederland zijn er 3 miljoen ouder dan 10 jaar. Daar verspillen we dus enorm veel energie en geld mee.


Onze droom is dat er geen energie meer wordt verspild door oude koelkasten. Maar onder andere door de hoge aanschafkosten kan niet iedereen een nieuwe koelkast aanschaffen. Wij willen ook deze groep betrekken bij de klimaatdoelen en het besparen van energie. Hoe? Met eenvoudige isolatie willen wij het energieverbruik van koelkasten omlaag brengen en daarmee energie en CO2 besparen. Een jasje voor je oude koelkastje dus.
Het project begon met de vraag: kun je het energieverbruik van een oude koelkast significant verlagen door de koelkast van buitenaf te isoleren? We begonnen dan ook direct met een experiment waarbij we de koelkast inpakten met piepschuim en het verbruik maten. Vanuit dit experiment en de conclusie dat het idee zeker potentie heeft maar nog wel beter onderzoek nodig heeft, zijn we met behulp van financiële ondersteuning van Gideon Transitions Tribe begonnen met het verder onderzoeken van het idee.
Experiment Slijpstof
Materialen
In een aantal maanden deden we diverse technische onderzoeken met verschillende oude koelkasten. Ook deden we diverse materiaalonderzoeken en bespraken we de mogelijkheden met experts. Ook stelden we theoretische modellen op en bestudeerden we vergelijkbare situaties. Gedurende het hele project hebben we nog vele metingen en analyses gedaan om onze theorie steeds in de praktijk te testen. We liepen onder andere tegen uitdagingen met vocht aan. Ook zochten we naar mogelijkheden om ecologische (dampopen) materialen te gebruiken.
Het project streeft ernaar om de CO2-voetafdruk in de gebouwde omgeving te verlagen. Om dit te bereiken willen we dat er geen energie meer wordt verspild door oude koelkasten. Tegelijkertijd willen we energie-armoede bestrijden door energiebesparing toegankelijk te maken.
Duurzaamheid
Om al onze inzichten toepasbaar te maken hebben we een website gelanceerd met energiebesparende maatregelen en het Do-It-Yourself (DIY) ontwerp om je eigen koelkast mee te isoleren. Daarnaast zijn we een pilot aan het opzetten om het ontwerp met een groter aantal gebruikers te testen.