Ideeën en concepten

Conceptontwikkeling

Duurzame ideeën en concepten ontwikkelen? Slijpstof doet het!

Duurzame concepten met een maatschappelijk karakter

Wij werken graag met organisaties die net zoals wij niet alleen een probleem willen oplossen, maar ook maatschappelijke waarde willen creëren. Bij het ontwikkelen van nieuwe duurzame concepten betrekken we vanaf het begin de verschillende gebruikers in het systeem. Hun behoeftes staan centraal in het ontwerpproces. Zo krijg je pas echt een duurzaam resultaat.

User interview Slijpstof
Slijpstof prototyping
Slijpstof prototype kreeftenkorf
Slijpstof Parels workshop

Analyse en framing

Een sterke analyse en framing van het oorspronkelijke vraagstuk is een belangrijk deel in ons ontwerpproces. Hiervoor proberen we ons zoveel mogelijk te verplaatsen in de doelgroep en de verschillende stakeholders. Dit doen we door naar de mensen toe te gaan, in gesprek te gaan, te observeren en te bevragen. Nieuwsgierigheid is daarbij de belangrijkste houding. 

Kwalitatieve inzichten vullen we aan met literatuurstudies en inzichten uit andere projecten. Zo bouwen we een holistisch beeld van het vraagstuk dat we gedurende het projecten verder verrijken. 

De inzichten brengen we terug tot een prikkelende en open ontwerpvraag. Ons startpunt voor verdere ideevorming.

User interview Slijpstof
Ideation session Slijpstof

Ideeën en concepten

Onze ruime ervaring met creatieve methodes helpt niet alleen om zelf veel ideeën te bedenken. Wij zetten ook creatieve sessies in om samen met gebruikers of de opdrachtgever nieuwe ideeën te genereren. Zo creëer je meer draagvlak en betrokkenheid. Ook helpt het om nog beter te leren begrijpen wat de onderliggende behoeftes en belangen van de stakeholders zijn.

Prototypen en testen

Zonder het maken van allerlei prototypes waren we Slijpstof niet geweest. Wij vinden het belangrijk om ideeën zo snel mogelijk om te vormen naar tastbare en concrete interventies of producten, om zo snel mogelijk nieuwe inzichten op te doen. Wij doen dit in onze werkplaats in Rotterdam. We gebruiken zowel geavanceerde technieken als 3D-printen en lasersnijden als handwerk zoals houtbewerken, modelbouw en simpele papieren prototypes.

Een prototype is voor ons niet alleen een model van je eindresultaat, maar vooral een manier om tijdens het ontwerpproces inzichten op te doen en te testen met de gebruikers.

Experiment prototype Slijpstof
Jullie digitale ontwerpen en 3D-geprinte prototypes voor de Cray Crate zijn uiteraard ontzettend waardevol, maar misschien nog wel waardevoller is jullie proactieve houding en het tempo dat jullie erin houden in een project, zodat er daadwerkelijk stappen gezet worden. 'Niet lullen maar poetsen' zou zomaar jullie lijfspreuk kunnen zijn.
Eigenaar en creative consultant
Hatrabbits
Een resultaat waar we trots op zijn en ook graag zelf mee aan de slag gaan. Zeker omdat het een meer dan volledig en toepasbaar concept is dat door Alex en Ludo is opgeleverd. We hoeven het eigenlijk nu alleen maar te doen! Het is niet alleen een papieren advies, maar ook een daadwerkelijk (circulair) ingerichte workshop plek met uitgewerkte praktische handleidingen.
Beleidsadviseur
Gemeente Breda

Slijpstof

Doordat we een klein ontwerpbureau zijn werken we zeer flexibel met snel resultaat. Bij grotere projecten kun je vertrouwen op ons netwerk binnen de wetenschappelijke en creatieve industrie.

Weten of we iets voor jou kunnen betekenen? We komen graag in contact!

Slijpstof werkplaats