Duurzaam ontwerpen

Duurzaam ontwerpen

Slijpstof bedenkt producten en services voor vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie. We doorlopen hierbij het hele ontwerpproces, van het analyseren van de context, het testen van prototypes tot het maken van het eindproduct.

Duurzame concepten met een maatschappelijk karakter

Wij werken graag met organisaties die net zoals wij niet alleen een probleem willen oplossen, maar ook maatschappelijke waarde willen creëren. Bij het ontwikkelen van nieuwe duurzame concepten betrekken we vanaf het begin de verschillende gebruikers in het systeem. Hun behoeftes staan centraal in het ontwerpproces. Zo krijg je pas echt een duurzaam resultaat.
User interview Slijpstof
Slijpstof prototyping
Slijpstof prototype kreeftenkorf
Slijpstof Parels workshop

Ons ontwerpproces

In de loop der tijd heeft Slijpstof zijn eigen ontwerpproces gevormd. We gebruiken hierbij elementen uit Lean Startup en Design Thinking. Denken door te doen staat daarbij centraal.
Wij beginnen elk project met een energieke sessie met de opdrachtgever om te bepalen waar we eigenlijk starten. Wat is er al? Welke aannames hebben we over het de context, het probleem en de oplossingen? En wat is er al geprobeerd om het op te lossen? Wie moeten we zeker spreken? Een goed begin is het halve werk.
Hackathon duurzaamheid
Samen met de opdrachtgever bepalen we wat voor duurzame impact we willen maken. We gebruiken verschillende frameworks, zoals de SDGs, planetary boundaries en ecodesign. Dit kan aan het begin van het project, maar vaak volgt het ook uit de analyse-fase. Komt de focus meer te liggen op het sociale aspect van duurzaamheid, CO2-reductie of circulariteit? Wij helpen jou daarin om de juiste keuze te maken.
Sustainable Development Goals
Een sterke analyse en framing van het oorspronkelijke vraagstuk is een belangrijk deel in ons ontwerpproces. Hiervoor proberen we ons zoveel mogelijk te verplaatsen in de doelgroep en de verschillende stakeholders. Dit doen we door naar de mensen toe te gaan, in gesprek te gaan, te observeren en te bevragen. Nieuwsgierigheid is daarbij de belangrijkste houding.

Kwalitatieve inzichten vullen we aan met literatuurstudies en inzichten uit andere projecten. Zo bouwen we een holistisch beeld van het vraagstuk dat we gedurende het projecten verder verrijken. De inzichten brengen we terug tot een prikkelende en open ontwerpvraag. Ons startpunt voor verdere ideevorming.
Zonder het maken en testen van allerlei prototypes waren we Slijpstof niet geweest. Wij vinden het belangrijk om ideeën zo snel mogelijk om te vormen naar tastbare en concrete interventies of producten, om zo snel mogelijk nieuwe inzichten op te doen. Wij doen dit in onze werkplaats in Rotterdam. We gebruiken zowel geavanceerde technieken als 3D-printen en lasersnijden als handwerk zoals houtbewerken, modelbouw en simpele papieren prototypes. Een prototype is voor ons niet alleen een model van je eindresultaat, maar vooral een manier om tijdens het ontwerpproces inzichten op te doen en te testen met de gebruikers.
Slijpstof werkplaats
We doen er alles aan om te zorgen dat we impact maken in de echte wereld. Daarom moeten we het gewoon doen. We werken  vanaf de start aan draagvlak en weten wat nodig is om de oplossing succesvol te implementeren.

Met onze veelzijdige werkplaats kunnen we veel zelf maken, en wat we niet kunnen besteden we uit. Hiervoor hebben we een goed netwerk van makers die ons altijd kunnen helpen.

Jullie digitale ontwerpen en 3D-geprinte prototypes voor de Cray Crate zijn uiteraard ontzettend waardevol, maar misschien nog wel waardevoller is jullie proactieve houding en het tempo dat jullie erin houden in een project, zodat er daadwerkelijk stappen gezet worden. ‘Niet lullen maar poetsen’ zou zomaar jullie lijfspreuk kunnen zijn..

Mede-oprichter en creative consultant Hatrabbits

Samenwerken?

Wij werken zeer flexibel met snel resultaat. Bij grotere projecten kun je vertrouwen op ons netwerk binnen de wetenschappelijke en creatieve industrie.

Weten of we iets voor jou kunnen betekenen? We komen graag in contact!

Een resultaat waar we trots op zijn en ook graag zelf mee aan de slag gaan. Zeker omdat het een meer dan volledig en toepasbaar concept is dat door Alex en Ludo is opgeleverd. We hoeven het eigenlijk nu alleen maar te doen! Het is niet alleen een papieren advies, maar ook een daadwerkelijk (circulair) ingerichte workshop plek met uitgewerkte praktische handleidingen.

Beleidsadviseur gemeente Breda