Duurzame Hackathon

Hackathon over duurzaamheid

Heb je een vraagstuk over duurzaamheid of circulariteit? En wil je dat niet alleen oplossen? Een hackathon is het perfecte middel om nieuwe duurzame oplossingen te bedenken. Slijpstof is de expert op het gebied van het organiseren en faciliteren van hackathons over duurzaamheid.

Waarom een hackathon over duurzaamheid?

Slijpstof organiseert hackathons over duurzaamheid en circulariteit. Een hackathon is als een snelkookpan: gooi de juiste ingrediënten bij elkaar, zorg voor de juiste omstandigheden en zet het onder druk. Wij hebben hét recept voor de beste duurzaamheidshackathons!

Hackathons helpen om in korte tijd tot veel nieuwe invalshoeken, ideeën en oplossingen te komen. Ze zijn perfect voor de complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Binnen de hackathon leer je niet alleen het vraagstuk op een geheel nieuwe manier kennen, maar heb je ook de mogelijkheid om de eerste prototypes te testen en daarmee ideeën te valideren.

Wij helpen jou met het organiseren en faciliteren van jouw eigen duurzaamheidshackathon.
Hackathon duurzaamheid
Hackathon duurzaamheid

Reframing

De eerste stap is het herformuleren van het probleem. Waar focus je precies op tijdens de duurzaamheidshackathon? Wat is de invalshoek die je gebruikt om nieuwe ideeën te bedenken?
Hackathon duurzaamheid

Ideation

Tijd om ideeën te bedenken. Nu kun je los en alle kanten van de idee ruimte exploreren. Wat is het beste duurzame idee?
Hackathon duurzaamheid

Validation

Een idee op een post-it is nog geen oplossing. Wie gaat het gebruiken? Waarom is het een goede oplossing? Wat heb je nodig om dit verder te brengen? In deze fase maken we al de eerste prototypes en testen we ze.

Hoe gaat het in zijn werk?

Slijpstof is expert op het gebied van het faciliteren van creatieve processen, duurzaamheid en design thinking. In een vrijblijvende intake exploreren we samen het vraagstuk, waarna wij een voorstel doen voor de best passende opzet voor de hackathon. Afhankelijk van jouw wensen kunnen wij de volledige organisatie van de hackathon in handen nemen, of pakken we de organisatie samen op. In de voorbereiding komen we tot een scherpe formulering van het vraagstuk en zorgen we ervoor dat alle randvoorwaarden geregeld zijn.

Tijdens de hackathon hoef je je nergens zorgen om te maken. Slijpstof zorgt voor een energiek en soepel verloop van de dag. We nemen iedereen mee in het creatieve denken en doen, men zal verbaasd zijn over hun eigen creatieve kunnen!

Slijpstof zorgt voor visuele documentatie van de dag, zodat de uitkomst niet verloren gaat. Ook kunnen we ideeën verder uitwerken en visualiseren. Maar let op, wij schrijven geen rapporten! Liever geven we de inzichten door op een manier die wel gebruikt wordt, zoals een interactieve website, een visueel verslag of prototypes.

Dankzij de goede voorbereiding, heldere begeleiding op de dag en creatieve en inspirerende werkwijze kwamen we tijdens de hackathon tot verrassende resultaten. Door het probleem op een hele andere manier te benaderen hebben we zelfs uiteindelijk gekozen om een van de uitkomsten van de hackathon om te zetten naar een reizend tentoonstellingsconcept, wat momenteel verder ontwikkeld en uitgerold wordt.

Projectmanager Het Scheepvaartmuseum

Duurzaamheidsframework

Tijdens de hackathon werken we samen naar duurzame oplossingen. Wij kiezen het juiste framework om de juiste impact te maken. Gaat het over het circuleren van materialen of wil je juist de impact zo klein mogelijk maken doormiddel van ecodesign. Of wil je aan de slag met de Sustainable Development Goals? Als experts op het gebied van duurzaam ontwerpen helpen wij jou met het juiste framework passen bij jouw vraagstuk.
Duurzaamheid Hackathon

Nieuwsgierig naar hackathons?

Ben je benieuwd of een hackathon past bij jouw vraagstuk? Of wil je gewoon meer weten? Wij vinden het altijd leuk om vrijblijvende mee te denken of gewoon even kennis te maken. Stuur even een mailtje of bel ons en we helpen je graag.
Hackathon duurzaamheid