Ludo de Goeje en Alex Klootwijk

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Slijpstof is een ontwerpbureau uit Rotterdam dat ontwerpmethodes inzet om een duurzame wereld te bereiken. Maar wat bedoelen we met duurzaamheid? En wat doen we er zelf voor? Op deze pagina kun je meer lezen over onze duurzaamheidsstrategie. Kritische vragen of opmerkingen? Stuur ons vooral een bericht.

Onze blik

Slijpstof heeft als missie om iedereen in staat stellen en aanmoedigen om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Wij hanteren een breed begrip van duurzaamheid, omdat planetaire duurzaamheid zo sterk verbonden is met economische en sociale duurzaamheid. Veel uitdagingen waar we voor staan hebben diepe wortels in ongelijkheid. Deze ongelijkheid hangt samen met historische feiten zoals het kolonialisme die nog lang doorwerken. Daarnaast werkt ons huidige economische systeem ongelijkheid en niet-duurzame keuzes in de hand.

Deze complexiteit kan verlammend werken, maar wij zien dat anders. We hoeven niet alles meteen perfect op te lossen, als we maar vandaag beginnen. We hoeven niet te wachten op technologische vooruitgang, als we gebruiken wat we hebben. We hoeven de oplossing niet meteen voor iedereen bereikbaar te maken, als we daar maar wel aan werken.

Wij zijn dagelijks bezig met de conflicterende keuzes die duurzaamheid met zich mee brengen en kunnen jou helpen daarin te navigeren.

Duurzaamheid in bedrijfsvoering

Wat we doen

Standaard kiezen wij voor lage impact. Dit betekent dat we altijd met het OV gaan, plantaardig eten en bewust zijn van ons energieverbruik tijdens het werk.

Benieuwd naar nog meer voorbeelden? Als we catering regelen voor een project, dan zorgen we ervoor dat dit minimaal vegetarisch is, en liever nog veganistisch. Schrijven we een routebeschrijving naar een evenement? Dan is de eerste optie om met het OV of de fiets te komen.

Voor onze prototypes en projecten werken we zoveel mogelijk met gebruikte materialen. Zijn tweedehands materialen niet beschikbaar, dan kiezen we het liefst voor een materiaal dat recyclebaar of bio-based is.

Onze impact meten

Slijpstof probeert zijn negatieve impact zo klein mogelijk te maken. Daarom meten we elk jaar onze negatieve impact met onze impactmeting.

We houden bij hoeveel we gereisd hebben, hoeveel energie we verbruiken en wat de negatieve impact is van de spullen die we gebruiken voor ons werk. Dit verwerken we in een jaarlijks rapport. Uit dit rapport halen we concrete verbeteracties. Benieuwd naar onze impactmeting? Stuur ons een mail.

Op dit moment meten we onze CO2-uitstoot voor de categorieën reizen, spullen en energie. We zijn bezig met het uitbreiden van onze impactmeting naar andere indicatoren en categorieën.

Compenseren

Slijpstof streeft naar nul CO2-uitstoot door onze bedrijfsvoering. Maar dat is nog een utopie in de huidige wereld waarin we leven.

Slijpstof vindt dat elk bedrijf minimaal zijn eigen uitstoot zou moeten compenseren. Daarom compenseren we onze uitstoot via Nederlandse groenprojecten. Dit doen we door projecten van Nieuw Groen. Deze organisatie ondersteunt Nederlandse groene initiatieven die ook nog eens voedsel opleveren.
Slijpstof bankiert bij Triodos.
We repareren andermans spullen bij het Repair Café in het Wijkpaleis.
We kopen zoveel mogelijk tweedehands. Marktplaats en Peerby zijn onze grootste vriend.
We reizen zoveel mogelijk met openbaar vervoer. Waar dat niet mogelijk is, maken we gebruik van elektrisch deelvervoer.
We motiveren anderen ook hun gedrag aan te passen.
We doen alleen projecten waarmee we positieve impact op de samenleving maken.

Met wie werken we samen?

Slijpstof werkt graag met organisaties die transparant zijn over hun ambities. Het is niet erg dat nog niet alles lukt, maar de intentie om het goede te doen moet er zijn.

Slijpstof werkt niet samen met bedrijven en organisaties die niet integer handelen op het gebied van duurzaamheid. Zoals de meeste oliemaatschappijen, bepaalde reisorganisaties, de bio-industrie en politieke partijen die duurzaamheid niet serieus nemen.

Duurzaamheid per project

We willen iedereen in staat stellen en aanmoedigen om bij te dragen een een duurzame samenleving. Dit in combinatie met onze brede definitie van duurzaamheid maakt dat elk project een andere focus heeft.

Omdat duurzaamheid uit zoveel facetten bestaat, is het belangrijk om een focus te kiezen binnen een project. Gaat het project bijvoorbeeld vooral over wat we weggooien, dan passen we principes van de circulaire economie toe. Focussen we in het project meer op armoede bestrijding, dan gebruiken we de SDGs als leidraad binnen ons project. En gaat het om het verbeteren van een bestaand product, dan pakken we het Eco-design strategy wheel erbij.

Als ingenieurs hebben we een brede basis op het gebied van duurzaamheid. We helpen jou graag met de juiste focussen kiezen binnen een project en bepalen samen de duurzame impact die we willen maken.